Digitalt piano / keyboard

digitalt pianoDet är allt fler som idag väljer att köpa ett digitalt piano i stället för ett akustiskt. Marknaden har växt och detsamma gäller prestandan hos digitala pianon. Den digitala varianten kommer idag ganska nära känslan hos ett akustiskt piano med avancerade ljudsamplingar och vägda tangenter.

Ljudkvalitet och funktioner

Det mest avgörande för hur bra ett digitalt piano låter är hur välgjorda samplingarna är samt hur avancerad ljudmotorn som reproducerar dessa är. För ljudets och inte minst spelkänslans skull är det också en klar fördel om pianot kan hantera dynamik, det vill säga återge olika ljudvolymen beroende på hur hårt anslaget är.

Om vi fördjupar oss i ljudkvalitet och funktioner är polyfoni något du bör känna till. Då ett digitalt piano utannonseras kan det stå något i stil med 64-rösters polyfoni. Detta är inget indikation på hur hög ljudkvaliteten är i sig självt, men desto högre talet är desto bättre presterar piano då många tangenter trycks ned samtidigt. En annan term du kan stöta på är dual mode och innebär att två instrument spelas samtidigt där ljuden ligger som två lager (har dock ingen påverkan på själva ljudkvaliteten). En tredje term är key split, vilken är en funktion som låter dig dela upp två olika ljud mellan olika delar av klaviaturen (har heller ingenting med ljudkvaliteten av göra).

Ett billigare alternativt än digitala piano är vanliga så kallade keyboards. Dessa saknar dock den genuina pianokänslan som en fullstor klaviatur och vägda tangenter med anslagskänslighet framkallar. Vill du inte göra någon stor investering kan en keyboard ändå vara ett bra alternativ tills du en dag uppgraderar till ett digitalt eller akustiskt piano.

Keyboards har ofta färre tangenter än ett fullstort piano med 88 tangenter. Detta påverkar ibland funktionaliteten negativt eftersom du inte kan spela mer komplicerad musik med fåtalet oktaver. Om du vill spela seriöst ska du åtminstone undvika de allra minsta.

En annan sak som ibland skiljer sig från vanliga pianon är att pedalerna saknas (ibland medföljer en pedal som kopplas in med sladd i pianot). Förutsatt att pianot är kompatibelt går det dock att köpa till pedaler, till exempel Roland RPU-3 som är en pedalenhet med tre pedaler.

Pris

Om du inte bara vill ha en leksak ska du undvika keyboards under tusenlappen, däremot finns det nybörjarkeyboards för cirka 1000-3000 kronor som håller god kvalitet med acceptabelt ljud.

Det digitala pianot är dyrare, men ofta värt pengarna då det kan vara en investering för många år framåt. Digitala pianon är för det mesta mycket hållbara och bör hålla minst tio år även vid flitig användning. Redan vid 5000-6000 kronor kan du hitta ett piano med fina ljudresurser och med alla de grundläggande funktioner ett digitalt piano bör ha.

Digitalt kontra akustiskt piano

Hur bra låter då ett digitalt piano i jämförelse med ett vanligt? Ett digitalt piano för 5000 kronor kommer förstås inte låta lika bra som ett riktigt piano eller ännu mindre som en flygel. Den senaste utvecklingen visar en tendens till övergång från samplingar till digital modellering, vilket kan resultera i än bättre ljudkvalitet och trognare återgivning av ett riktigt piano. Det finns också möjligheter till uppgradering av ljudet genom att ansluta pianot till datorn och använda mjukvara som återger ljudet från samplade flyglar (se t.ex. The Grand).

En fördel med ett digitalt piano är att det aldrig behöver stämmas. På ett digitalt piano finns det också uttag för hörlurar, vilket gör att du kan spela var som helst och när som helst utan risk att störa någon annan. Standard är också uttag för midi-kablar, något som möjliggör att du på ett enkelt och billigt sätt kan spela in dig själv och redigera i ett musikprogram. Ännu längre kan du ta det med en kompmodul. Med ett digitalt piano får du också tillgång olika effekter och för det mesta andra ljud som elpiano, orgel med mera. Ett vanligt piano har tre pedaler. För digitala piano ingår oftast tre pedaler i lite dyrare produkter medan det annars ofta medföljer en pedal.

Det kan ibland ingå någon slags musikbank, som du kan låta pianot spela upp för dig, och tillhörande noter. Den nya generationen digitalpianon är dessutom ofta utrustade med USB-anslutning (se specifikt USB-piano) och det kan numera också finnas en iPad-docka på pianot (se specifikt Piano med iPad-hållare). Detta låter dig importera ljudspår och på så sätt utöka musikbanken efter eget tycke. Tillsammans med andra funktioner hos det digitala pianot medför det också helt nya slags inlärningsmöjligheter.

Hybrid pianon

Hybridpianon är en annan form av digitala pianon där det digitala korsas med det akustiska inslagen i form av till exempel trätangenter som på en riktig flygel.

Även här är två av de ledande tillverkarna Yamaha och Casio. Det kan dock röra sig om helt andra prisklasser än vanliga digitala pianon, särskilt om det gäller flyglar. Yamaha AvantGrand kostar till exempel runt 150 000 kronor.