Musikprogram för piano

Här presenteras några musikprogram som är relevanta för dig som spelar piano. För bredare tips om dataprogram för musikskapande, besök Musikprogram.com.

Sibelius

sibeliusSibelius är ett notskriftprogram för dig som komponerar egen pianomusik. Efter du har valt bland en mångfald av färdiga notmallar kan du genom Sibelius skapa din egen musik. I programmet ingår ett ljudbibliotek med samplade pianon som spelar upp vad du skapat på notbladet, dessutom kan du låta Sibelius lägga till komparrangemang automatiskt samt använda massor av andra funktioner. Programmet är väldigt avancerat och tillmötesgår de flesta krav, i gengäld är programmet ganska dyrt (det finns dock en något nedbantad och billigare version i form av Sibelius First).

Priset ligger runt 3000 kr och du finner mer information på hemsidan: www.sibelius.com.

The Grand 3

grand 3The Grand 3 från tillverkaren Steinberg består av tre samplade flyglar: Yamaha C7, Boesendorfer 290 Imperial och Steinway D. Programmets funktion är att du med midi-kablar kan ansluta ditt digitala piano till datorn och uppleva pianoljud av högsta kvalitet. Du kan antingen använda programmet som så kallat stand alone, vilket är ett läge där du direkt kan spela på ditt piano och få ljudet förmedlat genom The Grand 3. Eller så kan du använda programmet som VST-instrument: bland annat stöds Cubase. Då kan du även spela in, redigera och lagra din musik.

Priset på The Grand 3 ligger kring 3000 kr och programmet fungerar med 1 GB ram-minne, men för att du ska få ut bästa ljud behövs 2 GB. Mer information hittar du på hemsidan: www.steinberg.net.

Alicia's Keys

Alicia's KeysAlicia’s Keys är ett virtuellt piano som låter dig spela med samma pianosound som i låtar med Alicia Keys. Samplingar har gjorts direkt från sessions med Alicia Keys och instrumentet som använts är hennes eget Yamaha C3. Även om detta är perfekt för fans av Alicia Keys musik kommer det låta bra för det mesta inom popgenren samt flera andra stilar.

Alicia’s Keys kostar strax under 1000 kronor och fungerar inte som stand alone utan du behöver Kontakt Player från samma tillverkare som är Native Instrument (www.native-instruments.com).

Keyscape

KeyscapeKeyscape från Spectrsonics innehåller hela 36 samplade pianon (inkl. många elpianon) och andra klavierinstrument. Det finns även möjlighet att kombinera två instrument för dem med experimentlusta.

Programmet behöver cirka 80 GB på hårddisken och kräver 8 GB Ram minne. Fungerar med Windows eller Mac. Priset ligger på över 3000 kronor. (www.spectrasonics.net).

The Giant

the giantThe Giant är ett program med samplingar av världens största upprättstående piano, Klavins Piano Model 370i som är över tre meter högt och väger över två ton. Det är upplagt för ljudexperiment med hjälp av det unika sound detta instrument frammanar. The Giant har över 100 specialeffekter inprogrammerade. För att kunna använda programmet behöver du Kontakt 5 eller Kontakt 5 Player (det sistnämnda är gratis).

Priset på The Giant är cirka 1000 kronor. Läs mer om produkten på tillverkarens hemsida: www.native-instruments.com.

Arturia Wurlitzer V

Wurlitzer VArturia Wurlitzer V är en mjukvara (plugin) som återskapar ljudet från det elektriska pianot Wurlitzer 200A. Wurlitzer 200A är ett klassiskt elpiano som först såg dagens ljus 1972 och var då ett alternativ till Fender Rhodes. Den speciella metoden som använts för att modellera originalinstrumentet skapar både ett realistiskt ljud och hög spelkänsla. Ingår gör även modellerade förstärkare, mikrofoner och effekter som wah wah pedal, autowah, overdrive, flanger och reverb.

Priset på Wurlitzer V är cirka 1000 kronor. Mer läsning och även provlyssning hittas på tillverkarens hemsida: www.arturia.com.

EZkeys Grand Piano

EZkeys Grand PianoEtt program som hjälper dig att skapa pianomusik. Dels finns ett MIDI-bibliotek där du kan hitta mängder av byggnadsblock för att skapa låtar i olika musikgenrer, dels finns funktioner som att transponera till en annan tonart eller byta ut ackord i en inspelning. En annan spännande funktion är att du kan mata programmet med en simpel ackordföljd och låta EZKeys Grand Piano göra om den till ett komplext komp.

EZKeys Grand Piano fungerar som ett piano där du som inte är pianist ändå kan skapa pianomusik till dina produktioner. Programmet kan användas både som plugin och stand alone.

Priset på EZKeys Grand Piano ligger runt 1200 kronor. Det går också att ladda ner ett demo från hemsidan: www.toontrack.com.