Hur man läser noter, fortsättning
Här fortsätter instruktionerna som lär dig att läsa noter (se även Hur man läser noter del 1). Hittills har vi lärt oss flera tecken och hur dessa förklarar för oss i vilket tempo vi ska spela varje not. Nu är det dags att ta reda på vilka tangenter på pianot som notskriften talar om att vi ska använda.
Läsa noter del 2 – notradens relation till klaviaturen
De fem horisontala linjerna kallas notraden och detta är alltså vad som i förra delen sammanfattades som positioner. Som du kan se i diagrammen nedan är noter fästade både på och mellan linjerna. Det är positionerna på och mellan dessa linjer som talar om vilken ton som ska spelas och i förlängningen vilken tangent på pianot du ska trycka ned.
Första bilden visar vilka toner som angivs på de olika strecken i notraden.
Andra bilden visar vilka toner som angivs mellan de olika strecken i notraden. Om du behöver, se var tonerna finns på pianots klaviatur.
På bilderna kan du också se extra linjer, vilka är kortare, under och över notraden. Dessa kallas för hjälplinjer. De ordinarie linjerna inkluderar endast nio positioner och klaviaturen är som vi vet större än så – hjälplinjerna finns alltså till för noter som inte får plats bland de fem linjerna.
Vad vi tittat på hittills är g-klavens notrad (diskantnotraden), när man spelar piano brukar notskriften bestå av två notrader och då även en som utmärks av en f-klav (basnotraden):
Första bilden visar vilka toner som angivs på de olika strecken i nedre notraden.
Andra bilden visar vilka toner som angivs mellan de olika strecken i nedre notraden. Se infografik som bland annat visar tonernas namn i notsystemet. (Observera att det finns stycken där dubbla G-klavar används samt att notsystemet inte består av två notrader för alla musikinstrument).
I regel spelas noterna från f-klaven med vänster hand och noterna i g-klaven med höger. Som nybörjare är det svårt att spela med två händer samtidigt och därför kan du i början fuska lite genom att bara spela g-klavens notrad, vilken är den som visas överst av de två på ett notblad. Det är på denna rad som melodin brukar finnas medan harmoniken i regel finns på den undre.
Nu har du lärt dig läsa ut tempo från noterna samt vilka toner som ska spelas beroende på deras position och om de visas efter g-klaven eller f-klaven. Det fattas en sista sak bara: en referenspunkt. Du kanske redan frågat dig i vilken oktav på klaviaturen du ska börja. I avsnittet pianots tangenter fanns ett diagram där ett mitten-c var utmärkt tillsammans med oktaverna på klaviaturen, vilket du nu bör studera om du inte redan gjort det. Med hjälp av en sista bild kommer förhoppningsvis bitarna att slutligen falla på plats:
Båda dessa c i notbilden är samma mitten-c på klaviaturen och därmed har vi en referenspunkt.
I sammanställningen 32 Pianolåtar - Enkla arrangemang för piano finns musikstycken där notnamnen visas i notsymbolerna plus en referensbild (se ovan), vilket ger dig all information tills du behärskar notläsning.
Bli bättre på att läsa noter
Det är viktigt att lära sig känna igen grupperingar, vilket gör att man inte måste avläsa not för not utan kan se flera noter som en grupp. Många intervaller och ackord återkommer, vilket gör att man med tiden lär sig känna igen dessa ihop.
Det viktigaste av allt är nog ändå att lära sig att spela utan att titta på pianot. Detta tar tid, men det viktigaste är att man vågar trycka ned tangenterna utan att titta varje gång. I början kommer det ofta bli fel och låta illa, men det är enda sättet att lära sig.
Noter och deras begränsningar
Notskriften är flexibel och genom att läsa noter kan du tyda hur ett stycke ska spelas. Det finns dock begränsningar för hur väl notskriften kan efterbilda ett styckes tempo. Det finns flera sätt att ange mindre temposkillnader förutom de fasta nottecknens tidsvärden. Det finns punkterade noter samt dubbelt punkterade noter och det går att använda med angivelser som "rallentando" (sakta ned) eller med tillfälliga tal för BPM (vilket sällan används dock då det gör notskriften plottrig). Men trots alla möjliga sätt så kvarstår faktumet att noter ibland måste kvantifiera musiken, det vill säga förenklar den i avseende av små variationer i tempo. Det är i stället upp till pianisten att själv stå för dessa mindre tempovariationer som inte kan anges exakt i notskriften.
Hur man läser noter, appendix