Pianolektioner och kurser

En vanlig fråga som skickas till denna sida är vad det egentligen kostar att lära sig spela piano. Det är ingen fråga som kan ges ett direkt svar eftersom vissa är självlärda medan andra har betalat åtskilliga kronor för personliga lektioner. Sedan kan det också handla om vad det kostar att köpa ett piano, det kan du läsa mer om här (akustiskt piano) eller här (digitalt piano).

Pianolektioner med individuell undervisning

Detta är förmodligen det bästa sättet att utvecklas i en tillfredsställande takt eftersom en kunnig pianopedagog kan utvärdera ditt spelande och ge dig personliga anvisningar. Det är också detta alternativ som brukar kosta mest.

Det finns både privata pianolärare och musikskolor som erbjuder pianolektioner av detta slag. Folkuniversitet har i vissa städer pianolektioner i sitt kursutbud och dessa vänder sig då ofta till nybörjare eller dem som spelat ett tag men behöver jobba mer med sin teknik. Detta brukar vara ganska prisvärt och du kan få ett paket med ett antal kortare pass för runt 1 000 kronor.

Här kan du se var det finns pianolärare i Sverige: www.sppf.net/wp/pianoundervisning/
Här kan du se var det finns pianokurser runtom i landet: www.kurser.se/piano.html.

Pianolektioner i bokform

Att lära sig spela med hjälp av instruktioner som man läser sig till är billigare än pianolektioner. Nackdelen är så klart att det inte finns en pedagog som direkt kan uppmärksamma dig på dina fel, såsom tekniska brister eller felaktig sittställning.

Många tycker dock om denna metod eftersom de gör allting på egen hand och kan välja precis när dem spelar. Du kan hitta bra böcker på välsorterade bibliotek eller i musikbutiker.

Det finns förstås också en del som du kan hitta på nätet. Här är ett urval av vad du kan lära dig på Spelapiano.org:

  • Läsa noter (en genomgång i tre delar)
  • Ackord (teoretisk introduktion och bildscheman)
  • Skalor (teori, bildscheman och övningar)

Det är bara att börja … Att lära sig spela piano är inte att försöka ta sig över en hög mur utan snarare att ta steg för steg uppför en lång trappa.